404 Voklo | Zgodovina odbora rdečega križa Voklo

Zgodovina odbora rdečega križa Voklo

Ustanovitev RK Voklo, po listinah iz arhiva, sega v leto 1957. Ustanovljeno pa naj bi bilo že prej, saj je prostovoljno krvodajalstvo potekalo že v letu 1953. Do leta 1971 je RK Voklo predsedoval  ŽUN CIRIL iz VOGELJ, po razdružitvi pa je prevzel vodstvo MATIJA ČEBULJ, ki ga je uspešno vodil do leta 1987, potem pa je organizacijo prevzel FRANC BELEHAR vse do leta 2005. V tem letu je prevzel organizacijo MARKO ČEBAŠEK in jo vodil do leta 2012. Od tega leta dalje pa vodi organizacijo rdečega križa URŠKA KOZJEK.

Že od vsega začetka je bila prva in bistvena naloga RK organizacija krvodajalskih akcij. V vseh teh letih do danes se je akcij udeleževalo okrog 25 do 30 ljudi. Rdeči križ VOKLO ima okoli 120 članov. Sedaj se v času krvodajalskih akcij odpravimo tudi na izlete po Sloveniji. Ogledamo si razne tovarne ali kulturne znamenitosti. Udeležujemo se vseh aktivnosti, ki so s to organizacijo povezane (sestanki v Kranju, OZ, RK, razna srečanja krvodajalcev in podobno).

Organiziramo pa tudi merjenje krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi. Pred božičnimi prazniki pa s pomočjo občine obdarimo starejše občane nad 75 let.